Voeding

De sfeer op woensdagochtend…
Het hele terrein staat vol met vrouwen. Gekleurde kleren aan en bonte doeken om hun hoofd. Een geel of roze kaartje om hun nek en een lege tas in hun handen. Het kleurrijke geheel oogt op het eerste gezicht vrolijk, maar de sfeer is gelaten en de gezichten zijn getekend door de hardheid van het Keniaase leven. De deuren van het Rode Kruis gebouwtje gaan open. Binnen pakken de vrouwen allemaal een stoel. In lange rijen gaan ze rustig zitten wachten. Ondertussen worden grote zakken met eten naar binnen gebracht. Bonen, rijst, meel, brood. Voorin de zaal wordt het eten uitgestald. Lucifers, bakvet, kranten die als wc-papier gebruikt worden, lege flesjes en 20 cent om wat groente van te kopen. Het handjevol mannen dat aanwezig is mag als eerste, daarna sluiten de vrouwen aan. Kaartje laten zien, een kruisje bij je naam voor de administratie en dan met open tas langs de rij met eten. De vrijwilligers gooien om de beurt een klein zakje met bonen, meel en rijst in de tas. Met ‘Bless you’, een glimlach en veel knikjes bedanken de vrouwen de vrijwilligers. De volle en zware tas gaat op de rug, met een band om het voorhoofd. De lange tocht die ze hebben gemaakt om hier te komen, soms meer dan 20 km, wordt nu in omgekeerde richting ingezet. En over twee weken komen ze weer.
Wanneer de 300 mensen allemaal voorzien zijn van hun voedselpakket en naar huis terug gaan, staat er nog een groep van ca. 50 armen voor de deur. Pat gaat dan naar die groep toe en kiest mensen uit om binnen te komen (Pat kent vele mensen uit de regio). Zij mogen iets uitzoeken van wat er over gebleven is. Aangrijpend als je dit zo meemaakt. Dit pakketje is zeker niet genoeg voor twee weken, maar het is een “bodem” om verder te kunnen om zoveel mogelijk ook zelf verder voor onderhoud te kunnen zorgen.

Lokale coördinatoren
Het initiatief voor het feedingprogram is gekomen van Pat Dixson. Zij verrichtte in de jaren negentig al ondersteunend sociaal werk in Limuru. Dit heeft uiteindelijk ook geresulteerd in ondersteuning in de vorm van voedselpakketjes. Samen met lokale inwoners selecteert zij echt zwakke en kwetsbare mensen uit de omgeving.

Direct contact
Druppels voor Kenia heeft direct contact met Pat Dixson. Ook via de een hulpverleningsorganisatie ter plaatse is er zicht op de daadwerkelijke hulpverlening in Limuru.
Regelmatig ontvangen we brieven van Pat waarin ze aangeeft wat er gekocht is voor de diverse projecten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s